Informace » O čokoládě

 

 

O čokoládě

 

Existuje mnoho druhů čokolád, které mohou mít různé formy a chutě a ty jsou vyráběny obměňováním množství přísad. Mezi základní druhy patří tmavá čokoláda (u nás známá jako hořká), mléčná čokoláda, bílá čokoláda, dále čokoláda ochucená, porézní, bez cukru, s ingradiencemi, plněná, bio a fair trade.

 

Základní typizace čokolád


Tmavá čokoláda - v podání ručně vytáběných čistých čokolád se skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Obsah kakaa se většinou pohybuje od 60 do 100%. Komerčně vyráběná tmavá čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr, lecitin, u nejlevnějších čokolád se kakaové máslo nahrazuje jinými rostlinnými tuky a obash kakaa se pohybuje mezi 35-90%.

Mléčná čokoláda - v podání ručně vyráběných čistých čokoláda je složena z kakaové hmoty, kakaového másla, cukru a sušeného mléka případně smetany. Obsah kakaa se většinou pohybuje mezi 40-70%. Komerčně vyráběná mléčná čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr, sušené nebo kondenzované mléko, lecitin a obsah kakaových součástí se pohybuje mezi 18-55%. Kvalitní mléčná čokoláda by měla obsahovat minimálně 30% kakaových součástí. Na trhu se můžete setkat s mléčnými čokoládami, které obsahují jiné, než kravské, mléko (např. kozí, ovčí, kobylí či velbloudí).

 

Bílá čokoláda - ručně vyráběné čisté čokolády obsahují kakaové máslo, cukr a sušené mléko. Oproti jiným čokoládám, bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu. Obsah kakaového másla se pohybuje od 40-50%. Komerčně vyráběné bílé čokolády obsahují 18-30% kakaového másla, sušené mléko, cukr, rostlinný tuk a lecitin.

 

Ochucená čokoláda - existuje v mnoha příchutích, jako např. tmavá, mléčná nebo bílá čokoláda s kávovým, mentolovým, pomerančovým, banánovým, karamelovým, jahodovým, rumovým a jiným aroma. Současný svět nabízí neskutečné množství variant rozličných příchutí a kombinací.

 

Porézní čokoláda - je tmavá, mléčná nebo bílá čokoláda s bublinkami vzduchu. První bublinkové čokolády se objevily v polovině 30. let 20. století, kdy anglická firma Rowntree vyrobila první čokoládu Aero.

 

Čokoláda bez cukru - místo cukru obahuje náhradní sladidla.

 

Čokoláda s ingrediencemi - obsahuje např. oříšky, rozinky, křupinky, želé, sušené ovoce atd..

 

Plněná čokoláda - čokoláda plněná nejrůznějšími náplněmi. K nejoblíbenějším patří oříšková či nugátová náplň, běžné jsou s ovocnou náplní buď tekutou na bázi fondánu či tuhou.

 

Bio čokoláda - vyrobená ze surovin organického zemědělství.

 

Fair trade čokoláda - čokoláda z kakaových bobů od drobných pěstitelů, za které byla zaplacena výrazně vyšší cena než tržní, což pomáhá zemědělcům v rozvojových zemích.