Informace » Kakaová terminologie

Kakaové boby - semena z dužinatých plodů kakaovníku, z nichž se vyrábí kakaová hmota.

Forastero - velmi rozšířený a odolný druh kakaa. Označuje se jako konzumní kakao, neboť představuje 90% veškeré světové produkce. Považuje se za méně aromatické než ušlechtilé druhy kakaa. Za jeden z nejlepších poddruhů se pokládá Arriba.

Criollo a Trinitario - druhy kakaa, které se na základě vysoce hodnotných vlastností označují jako ušlechtilé. Jde o zřídka se vyskytující druhy kakaa s odpovídající cenou. Vyznačují se především zvláštním aroma.

Arriba - jedinečná pododrůda ušlechtilé kakaové odrůdy Forastero - považuje se za obzvlášť aromatickou, svými vlastnostmi připomíná odrůdu Criollo.

Nibs - označení pro drcená a opražená jádra kakaových bobů.

Kakaová hmota - mletím a válením nasekaných kakaových bobů se uvolňuje teplo, které rozpouští kakaové máslo obsažené v bobech. Tak vzniká tuhá, tmavě hnědá kakaová hmota.

Kakaové máslo - světle žlutý tuk, který se lisováním získává z kakaových bobů.

Kakaová sušina - vzniká vylisováním kakaového másla z kakaové hmoty, obsahuje ještě 10-20% tuku.

Kakaový prášek/kakao - produkt z očištěných, vyloupaných a opražených kakaových bobů zpracovaný do podoby prášku.

Čokoláda - zastřešující pojem pro produkty z kakaových výrobků a různých druhů cukru, které obsahují nejméně 35 kakaových součástí, přičemž nejméně 18% činí kakaové máslo a nejméně 14% kakaová sušina zbavená oleje

Napolitánky - malé tabulky čokolády.

Pralinky - jako pralinky označujeme drobné čokoládové bonbony s minimálním obsahem čokolády 25%. Pralinky bývají plněné různými krémy, kandovaným ovocem, likéry, karamelem, želé nebo marcipánem.

Theobromin - látka s lehce povzbudivými účinky na lidský organismus, obsažená v kakau a tedy zároveň v čokoládě. Podobně jako kofein náleží mezi alkaloidy, působí ale poněkud jinak a mnohem slaběji.